Taşköprü Yaylası

Taşköprü yaylası Gümüşhane’nin altyapı ve tesis bakımından gelişmiş en meşhur yaylalarından birisidir.İsmini Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmedin Trabzonu fethe gelirken yaptırdığı rivayet edilen yayladaki tarihi bir köprüden almıştır. Tarihi ipekyolu güzergahında olup çevredeki 105 yaylanın merkezi konumundadır. Çevresinde bulunan birçok tarihi turistik değere  yakınlığıyla dikkat çekmektedir. Santa Harabelerine 7 km., Çakırgöl Turizm Merkezine 10 km., Deveboynu zirvesine (3082 mt rakımlı) 12 km., Yağmurdere’ye 8 km., Çataltepe Şehitliği’ne 5km., Alacaçayır Dölekboğazı Şehitliğine 10 km., Ziyarettepeye (2900 mt rakımlı) 3 km., Karakaban zirvesine (2700 mt rakımlı) 2 km., Dipsiz göle 3 km., Kazangölü Şelalesine 10 km., İmera-Krom vadisine 20 km., Karaca mağarası ve Sümela manastırına 25 km., Sarıçiçek Köy Odalarına 30 km., Olucak Manastırına 32 km.  mesafededir.

Deniz seviyesinden 2140 metre yüksekliktedir. Çevresi rengarenk kır çiçekleri ve dağ çayırlarıyla kaplıdır. Billur soğuk sularını, yazın en sıcak günlerinde bile ferahlatıcı havasını, büyüleyici güzellikteki manzarasını insanlara cömertçe sunar. Burada özel sektöre ait yaklaşık  200 yatak kapasiteli 5 otel, 6 Bungalow tipi ev, 700 kişiye aynı anda yeme içme hizmeti sunabilecek 5 restorant, 5 market, 5 kasap,   5 kahvehane, 3 fırın, alabalık tesisi, akaryakıt istasyonu, oto tamirhanesi, berber, kamp alanı vb. gibi işletmeler ve cami vardır. Burası tipik bir kır kasabası görünümündedir.

tasköprü yaylası

Yaylaya bir çok farklı güzergahtan gidilebilmektedir. Ulaşım için en çok kullanılan Gümüşhane-Yağmurdere yolu ( 65 km. Tamamı asfalt ),  Gümüşhane -Karaca Mağarası-Camiboğazı-Çakırgöl yolu (50 km.si asfalt+beton , geriye kalan 20 km.lik yol stabilize), Trabzon-Yomra-Özdil-Yağmurdere yolu (30 km.si asfalt , geriye kalan 35 km.lik yol stabilize), Trabzon-Maçka-Sümela Manastırı-Çakırgöl yolu (60 km.si asfalt , geriye kalan 10 km.lik yol beton), Trabzon-Arsin-Yanbolu-Santa Harabeleri yolu (30 km.si asfalt , geriye kalan 30 km.lik yol beton) ve Trabzon-Araklı-Dağbaşı-Yağmurdere yolu (55 km.si asfalt , geriye kalan 15 km.lik yol stabilize)   güzergahlarıdır.

Taşköprü yaylası Gümüşhane ve Bayburt’a  65 km., Trabzon uluslararası havalimanına  60 km.  mesafededir.

tasköprü yaylası

Her yıl Temmuz ayının 3. Pazar günü binlerce insanın katılımıyla düzenlenen Taşköprü Kültür ve Yayla Şenliklerinin yıllardan beri devam etmesi, yüz beş yaylanın merkezi durumunda olması, tarihi bir köprünün ismini taşıması, tarihi ipekyolu ve anayolların kesişme noktasında olması, konaklama ve temel ihtiyaçları karşılayacak altyapı ve tesislerinin yapılmış olması, ayrıca tarihi ve turistik yerlere yakınlığı nedeniyle son yıllarda önemini daha da artırmıştır.

Taşköprü Yaylasının Tarihi

Taşköprü Yaylası İsmini yaylada bulunan tarihi Taşköprü’den aldığı bilinmektedir. Tarihi köprünün Trabzon’un fethi sırasında bu güzergahı kullanan Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırıldığı söyleniyor. Yapı taşlarının yan kayaların rengini alması, tutucu derzlerin taşlaşması, yapı stilinin başka köprülerden ayrı olması, horosan kaynağıyla yapılmış olması gibi varsayımlar inşa tarihinin çok eski yıllara dayandığını göstermektedir. Asırlarca zor doğa şartlarına dayanarak günümüze kadar gelen köprü, Doğu Karadeniz yaylasında bunca yıldır ayakta kalmış, kendisinden sonra oluşan hanlara, yaylalara, yöre ve mıntıkalara da ismini vermiştir.

Tarihi İpek Yolunun Bayburt’tan sonra sahile yönelen kollarından biri Bayburt, Toronsos, Kıtova, Yağmurdere’den sonra Taşköprü’ye çıkmaktadır. Taşköprü’den sonra bir kol Yanbolu vadisinden Santa yerleşmelerine, sonra da aynı vadi boyundan Sürmene sahillerine inmektedir. Bir kolda Meryemana-Maçka’dan yada Galyan Deresi boyundan Trabzon’a ulaşmaktadır. Diğer bir kol ise Gümüşki sırtlarından Yomra sahillerine inmektedir.

tasköprü yaylası

Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet Han ordusuyla Bayburt yakınlarındaki Hard ve Sinür ovalarından çıkarak Varzahan-Toronsos, Kıtovabalahoru ve Keşişköy (Yağmurdere)’den Taşköprü’ye gelmiş, buradan da Maçka , Kuştul veya Galyan deresinden Trabzon varoşlarına inmiştir. Varoşlarda son bir durum değerlendirmesi yaptıktan sonra Trabzon’u ele geçirmiştir.
Fransız yazar Theophıle Deyrolle, 1860’lı yıllarda Trabzon’dan Erzurum’a giderken Galyan Deresi, Taşköprü , Kıtova, Bayburt güzergahını denemiş ancak zamansız yağan kar ve hava muhalefetinden dolayı yoluna devam edememiş, Galyan sırtlarından aşan kestirme bir yoldan Maçka’ya dönerek Zigana üzerinden seyahatına devam etmiştir.
Bayburt’lu Şair Zihni bir yaz günü Trabzon Galyan Taşköprü üzerinden Bayburt’a giderken bu dere üzerinde bulunan Holasa Köyü’nde vefat etmiştir. Sonradan naaşı yakınları tarafından Bayburt’a taşınmıştır.
Görülüyor ki, doğu batı hattında Gümüşhane-Bayburt-Taşköprü-Trabzon üçgeni tarih, doğa, askeri ve ulaşım bakımından her zaman önem kazanarak canlı kalmıştır.

Taşköprü Yaylasının Genel Özellikleri

  • Yayla görsel ve estetik kaynak değerler açısından oldukça yüksek bir potansiyele sahiptir.
    • Bitki değerleri ve zengin florası ve bu floranın sunduğu renk cümbüşü görmeye değer seyri huzur ve mutluluk verici bir peyzaja sahiptir.
  • Yayla çevresindeki arıcıların yaptığı organik çiçek ballarının kalitesi dillerde, lezzeti ise damaklarda kalıcı tad bırakmaktadır.
  • Yaylada yetiştirilen hayvanların eti ve süt ürünleri de yine damaklarda unutulmaz lezzetler bırakmaktadır.
    • Yayla sınırları içerisinde bulunan geniş doğal çim alanlar yaylada kamp yapacak profesyonel futbol takımlarına sonsuz antrenman imkanı yanında, ziyaretçilere yazın çim kayağı kışın kar kayağı yapmaya oldukça elverişli alanlar sunar.
    • Yayla sınırları içerisinde bulunan Çakır Göl ve çevresi ile yayla civarında bulunan bir çok alan kamp karavan turizmi için oldukça elverişlidir.
    • Yaylada bulunan bungalov evler ve konaklama imkanı Çakır Göl, Santa Antik kentinin yaylaya yakınlığı, zengin otsu bitki türleri, klima özelliğine sahip havası tüm bu değerlerin flora ile oluşturduğu peyzaj bütünlüğü oldukça güzel, seyri huzur ve mutluluk veren bir ortam sunmaktadır.
    • Yaylanın, yoğun insan nüfusunun olduğu yerlere uzak olması, zengin flora çeşidi yanında çok sayıda yabani hayatı barındırması ve oldukça farklı faunası ile de turizm değerlerini artırmaktadır.
    • Yayla ve çevresinde fauna varlığı içerisinde ornitoloji dikkat çekmektedir.
    • Yaylanın dört mevsim turizme hizmet sunabilecek aktivitelere sahip olması ve bu konumunu devam ettirmesi , dağcılık sporları açısından da çok elverişli mekanlara sahip olması oldukça ilgi çekicidir.
    • Taşköprü Yaylasının Zigana Kış ve Kayak Sporları Merkezi güzergahında olması, sınırları içerisinde Santa Antik kentinin bulunması, yayladan Sümela Manastırına ulaşımın olması cazibesini ve çekiciliğini fazlası ile artırmaktadır.
    • Taşköprü Yaylası ve çevresinde Yamaç Paraşütü yapabilecek parkur alanlarının varlığı, atlı doğa yürüyüşü yapılabilecek çok sayıda alternatif sunması,civar yaylalar ve antik kentlere olan yol bağlantıları ile jep safari,bisiklet turları gibi organizasyonların yapılabilmesine ve bir çok turizm amaçlı sportif faaliyet yapılabilecek alanlara sahip olması da cazibesini ve çekiciliğini artırmaktadır.
    • Yayla ve çevresinin sahip olduğu doğal güzellikler , tarihi kalıntılar, zengin flora ve fauna ; foto safari, video safari ve botanik turizmi için de oldukça yüksek değerlere sahiptir.
    • Çin – Trabzon tarihi ipek yolunun Erzurum Bayburt yaz ayağı güzergahının Taşköprü yaylasından geçmesi, kervan ve kervancıların mitolojik öykülerinin ve efsanelerinin hala yörede anlatılması kültür turizminin ayrı bir versiyonunu oluşturmaktadır.


Flora (Bitki Örtüsü) 
Yayla ve çevresi 2140 rakımda olduğundan odunsu bitkiler yoğun olarak bulunmamaktadır. Ancak endemik otsu bitki çeşidi oldukça zengin ve keşfedilmeyi beklemektedir. Yayla ve çevresinde seyrek olarak ancak rakım 2000 ve daha alt kademeye düştükçe odunsu bitki türleri de yoğunlaşmaktadır. Bulunan türler ise, sarı çam, ladin,gök nar, mazı, meşe, titrek kavak, dağ akça ağacı, karaağaç,ak söğüt, adi ceviz, sakallı kızılağaç, kiraz, yabani elma, mahlep, kadran ardıcı,bodur ardıç, boyacı sumağı, erik, ılgın, yabani fındık, kuşburnu ve henüz tespiti yapılamamış bir çok tür bulunmaktadır.

Web sitemiz aracılığıyla bu eşsiz bitki örtüsünden elde edilmiş ballara ulaşabilirsiniz.

tasköprü yaylası

            Fauna (Hayvan Varlığı) :
Yayla ve çevresinde, aşırı betonlaşmanın ve nüfus yoğunluğunun azlığı, yabani hayatı olumlu yönde etkilemekte ve fauna varlığı özellikle kanatlılar açısından çevre çeşitlilik arz etmektedir. Yayla ve çevresinde bulunan hayvan çeşitleri ise; tavşan, tilki, sansar, karaca, çengel boynuzlu dağ keçisi, ayı, gelincik, porsuk, sincap, kirpi, yarasa, kurt, yaban domuzu, bıldırcın, tavşancıl, akbaba, kartal atmaca, ur kekliği, kırlangıç, güvercin, kırmızı guguk , yaban tavuğu, baykuş, ibibik, ağaç kakan, kara tavuk, kiraz kuşu, ala karga, saksağan, kuzgun ve henüz tespiti yapılamamış bir çok tür çevrenin faunasını oluşturmaktadır.

             Yörenin Lezzetleri

Taş köprü yaylasına kadar gelmişken pestil köme tadmaktan olmaz ancak bu lezzetleri yanınızda taşımanıza hiç gerek yok karışık lezzetlerimizi ve gümüşhane pestil köme lezzetlerimizi web sitemizden edinebilirisinz.

 

 

 

Taşköprü Yaylası hakkındaki bu bilgilerden başka birçok bilgi ve fotoğrafı da aşağıdaki sosyal medya sayfalarında bulabilirsiniz.

 

https://www.facebook.com/taskopruyaylasi/

https://www.instagram.com/taskopruyaylasi/

https://www.facebook.com/akgullertesisleri/

Taşköprü Yaylası” yazısında bir düşünce

  1. Vedat Turhan diyor ki:

    Gümüşhaneden com u yeni tanıdım. Bir tanıdığımız sağolsun güzel bir jest yaparak Gümüşhaneye ait lezzetli ağız tatlarını estetik bir kutuya yerleştirmiş olarak göndermişler. İçinde lezzet küpü farklı yöresel yiyecekler pestil kömesinden vezir tatlısına kadar… pek çok gıda afiyetle tüketildi hanemizde. Bu vesile ile Web sitesine göz atma imkanımız da oldu. Açıklamalarla birlikte hem Gümüşhaneyi hem de yöresel yiyeceklerini tanıma fırsatımız oldu. Emeği geçenlere çok teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Web sitemiz size daha iyi bir tarama deneyimi sunmak için çerezleri kullanır. Bu web sitesine göz atarak, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.