Gümüşhane, Trabzon’dan İran’a giden ana yol üzerinde kurulu olması nedeniyle Doğu Karadeniz bölgesinin en önemli şehirlerinden biridir. Şehir, Bayburt, Giresun, Erzincan ve Trabzon ile komşudur. Deniz seviyesinden 1210 metre (3970 fit) yüksekliktedi. Yaklaşık 144.544 nüfusa (2022) ve 6575 kilometrekarelik bir arazi alanına sahip küçük bir şehirdir. Şehir, derin vadiler ve yüksek dağlar tarafından şekillendirilmiş yüksek bir yaylada ılıman bir iklimi vardır. Şehrin en yüksek tepesi, 3331 metre (10928 fit) yüksekliğe sahip Abdal Musa tepesidir.

Doğal güzellileriyle zengin bir şehir

Gümüşhane, zengin bir fauna ve flora ile çevrilidir; özellikle elma bahçeleri ve yabani güllerin bahçeleri ile çevrilidir. Trabzon ile Erzurum arasında dinlendirici bir durak olan doğal bir duraktır. Şehirde, Torul ilçesinin Cebeli köyünde bulunan Karaca mağarası veya Akçakale ve Arılı mağaraları gibi birçok ilginç doğal mağara bulunmaktadır. Şiran ilçesindeki Tomara şelaleleri, Torul ilçesindeki Artebel ve Limni gölleri ile Kurtun ilçesindeki Örümcek ormanları diğer doğal güzelliklerdir. Zigana Dağları, 2032 metre (6667 fit) yükseklikte kayak imkanları sunmakta ve kış sporları tutkunları için iyi bir fırsat sunmaktadır.

Daha sonra;

  • Emeviler
  • Abbasiler
  • Selçuklular
  • Osmanlılar

tarafından yönetildi.

  1. yüzyılda Evliya Çelebi, Gümüşhane’nin gümüş madenleri bakımından zengin olduğunu rapor etmektedir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Gümüşhane, Erzurum şehrinin bir bağımlı kasabası ve ardından Trabzon oldu, ancak 1923’te Cumhuriyet’ten sonra Türkiye’nin bir ili haline geldi.

Eski Gümüşhane şehri hala eski tarz mimari örneklerini korumaktadır; özellikle 19. yüzyıla ait tipik Osmanlı evlerini görmek için Sarıcık köyünü ziyaret etmelisiniz. Şehirdeki en eski cami, 16. yüzyılda Sultan Süleyman’ın emriyle inşa edilen Süleymaniye’dir. Osmanlı dönemine ait çeşmeler, türbeler ve türbeler de bulunmaktadır.

Eski İpek Yolu üzerinde kurulan Gümüşhane ilinde;

  • Canca
  • Akçakale
  • Edire
  • Kov
  • Kodil
  • Gümüştug

gibi birçok kale bulunmaktadır.

yüzyılda inşa edilen Imera Manastırı, şehir merkezinden 38 kilometre (24 mil) uzaklıkta, Olucak köyünde bulunmaktadır. Diğer antik Hristiyan kiliseleri ise Metropolitic, Balcilar, Hegios Georgios, Ayana, Mandiri, Emirler, Cakalli ve Dilek’tir.

Şehir merkezi dışında, Kurtun, Torul, Köse, Kelkit ve Şiran Gümüşhane‘nin diğer ilçeleridir.

Gümüşhane, çocuk
Gümüşhane, çocuk

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Web sitemiz size daha iyi bir tarama deneyimi sunmak için çerezleri kullanır. Bu web sitesine göz atarak, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.