Her yıl sonbahar ve okul başlangıcıyla birlikte soğuk algınlığı ve hastalıklar tekrar ortaya çıkar. Zaten zorlanan bağışıklık sistemimiz yüksek performans göstermek zorundadır. Sağlıklı bir beslenme ve birkaç basit ipucu ile bağışıklık sistemimizi destekleyebilir ve enfeksiyonları önleyebiliriz. Çünkü yaşam tarzımız doğrudan bağışıklık sistemimizi etkiler ve bizi zinde ve sağlıklı tutabilir! Bağışık sisteminizi vitaminlerle destekleyerek beslenmeye şimdi başlayın.

Bağışıklık Sistemimiz Nedir?

Bağışıklık sistemi karmaşık bir yapıya sahiptir. Vücudumuz için hayati bir görevi yerine getiren birçok organ, hücre, hormon ve proteinlerden oluşur. Antikorlar ve T hücreleri ile hastalık yapıcıları ve anormal hücreleri yok ederler. Zayıflamış bir bağışıklık sistemi, hastalıkların daha kolay yayılmasına ve tümörlerin oluşmasına neden olabilir.

Yoğun bakımda “immün beslenme” olarak adlandırılan, belirli besinlerin hastaların bağışıklık sistemini güçlendirmesi anlamına gelen bir kavram vardır.
Özellikle sanayileşmiş ülkelerde “gizli açlık” fenomeni gözlenmektedir. Bu, aslında yeterli miktarda gıda bulunmasına rağmen vitaminler ve minerallerin (mikrobesinler) eksikliğini ifade eder. Dolayısıyla ne yediğimiz, sağlığımız için son derece önemlidir.
Kuşburnu meyvesi
Bağışıklık sistemi için vitamin deposu Kuşburnu meyvesi

Bağışıklık Gücü İçin Vitaminler

D Vitamini

Bağışıklık savunmasıyla ilgili birçok süreç D vitamini tarafından kontrol edilmektedir. Örneğin, yutma hücrelerini ve lenfositleri destekler. Cildimiz yeterli miktarda güneş ışığına maruz kalırsa D vitamini üretebilmektedir. Ancak kış aylarında yeterli D vitamini alımı zordur. Bu nedenle besin veya besin takviyeleri yoluyla D vitamini alımı öneriyoruz.
COVID-19 enfeksiyonlarıyla ilgili olarak Alman Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BFR) şunları belirtmektedir: “Gözlem çalışmaları, COVID-19 hastalarının özellikle ağır hastaların sıklıkla kanlarında yetersiz D vitamini düzeylerine sahip olduklarını göstermektedir. […] Bazı gözlem çalışmaları ve müdahale çalışmaları, D vitamini takviyesinin COVID-19 enfeksiyonunun seyrini olumlu etkileyebileceğini göstermektedir.”
D vitamini eksikliği olup olmadığınızı bir aile hekiminde yapılan bir kan testiyle belirleyebilirsiniz. Alman Beslenme Derneği, güneşe maruz kalmayan gençler ve yetişkinler için günlük 2 ila 4 µg (= 80-160 I.E.) D vitamini D3 alımını önermektedir. D vitamini yağda çözünen bir vitamindir, bu nedenle yüksek dozda D vitamini almak ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle yüksek dozda D vitamini sadece doktor gözetiminde alınmalıdır.

A Vitamini

A vitamini, sağlıklı cilt ve mukoza zarlarının korunmasına katkıda bulunur. Ayrıca sindirim için önemli olan bağırsakta bulunmaktadır. Sağlıklı bir mukoza zarı virüslerin ve hastalık yapıcıların girişini engeller ve bu nedenle özellikle önemlidir. Ayrıca, mukozayı nemli ve sağlıklı tutmak için bol miktarda su içmek önemlidir.
Beta-karoten, A vitamini öncüsüdür, serbest radikallere karşı antioksidan etkiye sahiptir ve özellikle yoğun renkli meyve ve sebzelerde bulunur. Emilimi desteklemek için sağlıklı yağlarla birlikte alınması önerilir (örneğin, birkaç damla yağla havuç suyu).
İyi bitkisel A vitamini ve karotenoid kaynakları: Havuç, tatlı patates, ıspanak, kavun, kırmızı biber, kabak, kayısı, pazı, …

C ve E Vitaminleri

Hem C vitamini hem de E vitamini antioksidan özelliklere sahiptir ve bu nedenle bağışıklık sistemini destekler.
İyi bitkisel E vitamini kaynakları: Buğday tohumu yağı, ayçiçek yağı, kanola yağı, zeytinyağı, kabak çekirdeği yağı, fındık, badem, pazı, nohut, …
İyi bitkisel C vitamini kaynakları: Biber, frenk üzümü, pazı, brokoli, kivi, portakal, deniz doruğanı, horseradish, lahana turşusu, …
B Vitaminleri (B12, B6, Folik Asit)

B vitaminleri hücre yapısı ve enerji metabolizmasında rol oynar. Bu nedenle, bağışıklık hücrelerinin iyi beslenmesini ve görevlerini yerine getirmesini sağlarlar. B vitaminlerinin yalnızca hayvansal ürünlerde bulunduğu yanılgısı yaygındır. Ancak bitkisel bazı B vitaminleri açısından zengin alternatifler de vardır.
B12 vitamini kaynakları: Mantar, yosunlar, buğday çimi, arpa çimi, fermente soya ürünleri, …
Folik asit kaynakları: Ispanak, fasulye, Brüksel lahanası, nohut, kinoası, çilek, ayçiçek çekirdeği, …
B6 vitamini kaynakları: Patates, muz, pekin lahanası, fıstık, amarant, ayçiçek çekirdeği, mercimek, tam tahıllı tahıllar, …
Bağışıklık sistemi desteği için mineraller ve iz elementler
Demir
Demir eksikliği, vücudumuzun lenfosit ve antikor fagositoz hücrelerini daha az üretmesine ve fagositoz hücrelerinin daha az etkin çalışmasına neden olur.
Bitkisel demir kaynakları: Susam tohumu/yağı, kabak çekirdeği, kenevir tohumu, amarant, fasulye, mercimek, keten tohumu, yulaf, ıspanak, darı, kinoası, …

Çinko

Çinko, T hücrelerini destekler ve antioksidan enzimlerin bir bileşenidir.

Bitkisel çinko kaynakları: Tam tahıllı tahıllar, kabak çekirdeği, susam tohumu/yağı, yulaf, mercimek, haşhaş tohumu, …

bağışık sitemini destekleyen arakoy eksi mayali ekmek
arakoy eksi mayali ekmek

Selenyum

Bağışıklık hücrelerini oksidatif stresten korur ve vücuttaki T hücrelerini destekler.
Bitkisel selenyum kaynakları: Tam tahıllı tahıllar, susam tohumu/yağı, yer fıstığı, hindistan cevizi, mantar, antep fıstığı, buğday kepeği, Brezilya cevizi, …
Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için diğer ipuçları
Bir tek gıda veya süper gıda, bağışıklık sistemimizi tam olarak beslemek için gereken tüm besinleri içermez. Bu nedenle, renkli, çeşitli ve dengeli bir beslenme düzeni özellikle önemlidir. Bağışıklık sistemimiz için diğer önemli faktörler şunlardır:
  • yeterli ve dinlendirici uyku
  • düzenli egzersiz
  • stresi azaltmak
  • sigara içmemek
  • alkolden kaçınmak veya sınırlamak
Bu şekilde bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz. Unutmayın, her birey farklıdır ve sağlık durumunuza ve beslenme ihtiyaçlarınıza en uygun olanı belirlemek için bir uzmana danışmanız önemlidir.
Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Web sitemiz size daha iyi bir tarama deneyimi sunmak için çerezleri kullanır. Bu web sitesine göz atarak, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.