Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan diyalog pilot projesi kapsamında Gümüşhane’de 670 öğrenci, 1400 yaşlı bireyle sözlü tarih çalışmaları gerçekleştiriyor.
Bu proje Türkiye genelinde 21 ilde başlatılan sözlü tarih çalışması programının bir parçasıdır. Gümüşhane’deki öğrenciler, belirledikleri bir erkek ve bir yaşlı kadınla görüşerek belirlenen soruları sormakta. Daha sonrasında, söyleşinin video kaydını almakta.
Hayata geçirilen bu proje ile öğrencilerin hayata dair becerilerini ve farkındalıklarını artırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, Geçmiş nesillerle etkileşim ve deneyim paylaşımı yoluyla genç neslin bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Proje Gümüşhane’de büyük ilgi görmüştür.
Tarih ve Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin rehberliğinde gerçekleştirilen çalışmada, yaklaşık 80 Tarih ve Sosyal Bilgiler öğretmeninin liderliğinde 670 öğrenciye eğitim verildiğini belirtmiştir.
Eğitimlerin ardından 70 yaş ve üzeri bir erkek ve bir kadın yetişkinle bireysel tarihlerini ve aile tarihlerini araştırmaya başlandı. Doğan, “Bu çalışma ile çocuklarımızın geçmiş kuşaklarla etkileşimlerinin artması ve deneyimlerin aktarılması hedeflenmektedir. Yaklaşık 1400 kişiyle çalışma yapmayı umuyoruz. Bu pilot uygulama tamamlandıktan sonra Türkiye genelinde tüm illerde uygulanacak ve ortaya çıkan eserler sözlü tarih kütüphanesine konulmak üzere Ankara’ya gönderilecektir” şeklinde konuşmuştur.
Proje Sonucunda
Çağır, “öğrencilerin bu çalışmaya gönüllü olarak katılıyor. Röportaj yapacakları kişilerle gerekli izinleri aldıktan sonra video ve ses kaydı yaoılıyor”. Çağır, “Çalışmalara başladık ve ailelerden güzel geri dönüşler aldık. Bu çalışmayı çok önemsiyoruz” şeklinde konuşmuştur.
Tarih Öğretmeni Hilal Alkan, sözlü tarih çalışmasının tarih araştırmalarında kullanılan bir yöntem olduğunu belirtti. Bu çalışmanın sıradan insanların tecrübelerini kayıt altına alma işlemine dayandığını söylemiştir.
- sınıf öğrencisi İnci Eroğlu bu projede görev almaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Eroğlu, bu projenin kendisi için çok faydalı olduğunu söylemiştir. Ayrıca, bu çalışmanın empati kurmalarını sağladığını ve kendisinin şanslı olduğunu hissettiğini dile getirmiştir.
Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz
Ayrıca, Gümüşhane’de üretilip tüm dünyaya satılan yöresel lezzetlerimize buradan ulaşabilirsiniz.