Yara iyileşmesi karmaşık bir süreçtir

Sümerler, 4000 yıl önce dış yaraların iyileşmesine yardımcı olduğunu biliyorlardı. Bu yani uzun zamandır bilinen bir sır değildir. Bakterilerden dolayı iyileşmeyen yaralara endüstriyel olarak üretilen antibiyotikler kullanılmadan çok önce biliniyordu.
Bal, sıyrıklar, kesikler ve yanıklar, apseler, fistüller ve ülserler, çatlamış cilt ve yavaş iyileşen cerrahi yaralar gibi çeşitli yaralarda yardımcı olur.
Antibiyotiklerin kullanılmasına rağmen, dirençli bakteri suşları nedeniyle yara iyileşmesinde her zaman başarısızlıklar olur. Bu nedenle, alternatif tedaviler aranmaktadır. Bunlardan biri de yara bakımında tedavi edici olarak bal kullanımıdır. Bal, bakterilerin çoğalmasını etkili bir şekilde engelleyen doğal bir maddedir.

 

Neden yara iyileşmesine yardımcı olur?

Bal, jel benzeri bir kıvama sahip yapışkan bir kitledir. Bu kitle, yaranın üzerinde bir tabaka oluşturur ve bakterilerin nüfuzunu engeller. Ayrıca, balın yüksek şeker içeriği osmotik etki sağlar. Bu, dokudan nem çeker ve patojenlerin büyümesini engeller. Ancak, bal yalnızca fiziksel olarak yardımcı olmaz. Balın içindeki maddeler aynı zamanda patojenlerle mücadelede ve cildi beslemede değerli yardımcılardır.

Bal ile ne olur?

Bir yandan, balın osmotik özelliği destek sağlar. Bu özellik yaraları kurutur ve patojenlerin hayati suyunu alır. Kuraklık çoğu canlı için iyi olmadığını biliyoruz.
Çoğu balın pH değeri 3-4 arasında düşüktür. Asidik ortam, bakterilerin çoğalmasını zorlaştırır. Ancak bu yalnızca neden olamaz, değil mi?
Arılar nektara değerli maddeler ekler ve onu bala dönüştürür.
Bal, flavonoidler, organik asitler, enzimler ve vitaminler gibi çeşitli etken maddeler içerir. Bazıları bitkilerden gelirken, diğerleri arılar tarafından eklenir. Bu maddelerin kombinasyonu yara iyileşme sürecini iyileştirebilir.

İçerikler, balın antibakteriyel etkisini sağlar.

Yara iyileşme sürecinin nedeni, sadece birçok inhibinin değil, aynı zamanda balda bulunan glukoz oksidaz enzimidir. Bu enzim glukozu glukonik asite okside ederek hidrojen peroksit salar. Hidrojen peroksit, yara iyileşmesini destekleyen antibakteriyel bir etkiye sahiptir. Yara iyileşmesi üzerinde balın iyileştirici etkisi hakkında NCBI’nin güncel bir derlemesinde daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Bir şey kesindir: Bal, birçok mantar ve bakterinin büyümesini engeller.

Bitkiler yara iyileşmesine nasıl katkıda bulunur?

İçindeki bitki maddelerinin iyileşmeye ne kadar katkıda bulunduğu henüz yeterince araştırılmamıştır. Bitki çeşitliliği, alt türleri ve özellikle kökenleri, yani toprak koşulları vb., güvenilir verilere ulaşmayı zorlaştırır.
Bunu net bir kanıt olmamasına rağmen, deneyimden yola çıkarak belirli bitkilerin belirli hastalıklar için kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Çünkü balın bağımsız olarak, çoğunlukla esansiyel yağlar olmak üzere aktif bileşenleri vardır ve bu da iyileşme şansını büyük ölçüde artırır. Kanıtlanmış olsun veya olmasın, bu özellikleri boşa harcamamalıyız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Web sitemiz size daha iyi bir tarama deneyimi sunmak için çerezleri kullanır. Bu web sitesine göz atarak, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.