Bal ile sıcak çay eski bir ev ilacıdır.
Büyükannem her zaman “Sıcak bir çay iç, içine bal koy, boğaz ağrına iyi gelir” derdi. Küçükken bunları içerdim, ta ki bademciklerim alınınca kadar.
Ne yazık ki, bademcik ameliyatı boğaz ağrısını sonsuza kadar yok edemedi. Dışarıdaki sıcaklık düştüğünde ve atkısız dışarıda dolaşıyorsam başlar. Aksi takdirde genellikle oldukça sağlıklıyım, hop, hop, hop. Ancak boğaz ağrıları sonbahar ve kış aylarında ara sıra beni rahatsız eder.
Ne kadar çabuk bir şeyler yaparsam, o kadar az uzun ve yoğun sürer. İyi haber budur. Ama nasıl? 21. yüzyılda yetişkin biri olarak, büyükannenin naturopatik bilgisini dinlemez, eşinizi dinlemeyi tercih edersiniz. Ve pragmatist olarak, o reklam etkili ilaç endüstrisini dinlemeyi tercih eder. En ufak bir rahatsızlık belirtisiyle hemen bir şeyler atmak onun ilkesidir. İlaç endüstrisi düzeltecek.
Ancak, eczaneden aldığım pastil gibi şeylerin hiç yardımcı olmadığını fark ettim. Ama o önemli değil, çünkü uzun vadede kullanmam da mümkün değil. Bunun yerine, başarı reçetesine geri dönüyorum. Ancak farklı bir odakla. Çok şeyler çok yardımcı olmaz, ama iyi şeyler iyi yardımcı olur.
Boğaz ağrısı için bal nasıl çalışır? Bu, Würzburg Üniversitesi’nde bilimsel olarak test edilmiştir. Bilim insanları, balda bulunan glukoz oksidaz enziminin – glukozun glukonik aside okside olmasıyla – hidrojen peroksit saldığını sonucuna vardı. Hidrojen peroksitin antibakteriyel etkisi vardır. Glukoz oksidaz (GOD) enzimi, 37°C sıcaklıkta en yüksek aktiviteyi gösterir. Arı kovanındaki normal sıcaklıktan (33-36°C) biraz daha fazladır.
Ancak, 40°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda hidrojen peroksit üretimine katkıda bulunan glukoz oksidaz enzimi yok olur. Sonuç olarak, daha fazla hidrojen peroksit oluşmaz. Antiseptik etki devam eder.
Glukoz oksidaz enzimi, GOD kısaltmasıyla, vücudu bakterilere karşı savaşmada destekler.
Bal ile çayı gerçekten iyi nasıl hazırlarsınız?
Çoğu insan, balı taze, yani yeni kaynatılmış çay suyuna koyarak ciddi bir hata yapar. Ancak sıvı çok sıcaksa, boğaz ağrısına karşı yardımcı olan tüm önemli maddeler yok olur. Bal sadece tatlandırır, ancak maalesef artık tedavi edemez.
Bu nedenle, çayın içme sıcaklığına soğumasına izin vermek ve sonra balı karıştırmak önemlidir. Ancak içecek çok soğuk olmamalıdır, çünkü GOD aktivitesi 20°C’nin altında tekrar azalır. Bu gerçek, balı saf halde yutmak yerine, gerçekten bir süre sıcak çayda dinlendirmek ve glukoz oksidaz enziminin tam aktivitesini geliştirmesine izin vermek için lehinedir.
Boğaz ağrısı için hangi bal en iyisidir?
Aslında, her türlü bal yardımcı olur, çünkü balda glukoz bulunduğu sürece hidrojen peroksit her zaman oluşur. Ancak bu tür şeker, hızlı kristalleşen ballarda büyük miktarlarda bulunur. Ne yazık ki, bunun ne anlama geldiği veya bitkinin buna katkıda bulunup bulunmadığı henüz tam olarak araştırılmamıştır.
Bal hızlı bir şekilde kristalleşir. Sıvı bal yavaşça kristalleşir.
Bilimsel kanıtlara sahip olana kadar, sadece atalarımızın baldan edindiği yüzyıllar boyunca deneyimle devam edelim. Soğuk algınlığı ile yardımcı olmak için özellikle iyi olan ballar olduğunu söylerler. O zaman neden kullanmayalım? Zarar vermez.
Soğuk algınlığı için özellikle iyi olan ballar:
- akasya balı
- rezene balı
- adaçayı balı
- karahindiba balı
- çam balı
- adaçayı balı
- Yaz çiçeği balı
- kekik balı
- orman balı
Bal türlerinin sırasını alfabetik olarak seçtim ve etkiye göre değil. Ancak – bu bizim kendi kişisel düşüncemdir – kekik balı, ve adaçayı balı özellikle iyi yardımcı olur, bu sırayla. Ancak diğer bazı balları denemedim, çoğunlukla nadir bulunduklarından dolayı.
Aynı zamanda iyileştirici güce sahip doğru bal ile destek alırsınız. Özellikle soğuk algınlığınız varsa bol miktarda içmelisiniz. O zaman neden güçlendirici ve lezzetli bir şey içmeyesiniz?
Organik bal satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Yazının orjinaline ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.