GIDA TRENDLERİNİN EVRİMİ
Yeme alışkanlıklarımız aracılığıyla yaşam tarzımız hakkında biraz içgörü elde edebiliriz. Peki, rahatlama, yavaşlama ve keyif arayışımız mevcut (ev ofisi) durumu nasıl etkiliyor? Sağlıklı beslenme isteğimizi nasıl birleştirebiliriz? Ve sürdürülebilirlikle bağlantılı olarak ürün kökeni ve ambalaj çözümlerine yönelik bakış açımız nasıl değişiyor? Gıda trendleri ve genel yeme davranışının mevcut gelişimi hakkında birkaç soru sorduk ve yanıtları beslenme uzmanı ve sağlık psikoloğu Hanni Rützler ile bulduk. Gıda trendleri uzmanıyla heyecan verici röportajımızda daha fazlasını öğrenin!HANGİ GIDA TREND GELİŞMELERİ BEKLEYEBİLİRİZ?
Koronavirüs salgınıyla birlikte, bazı gıda trendleri önemini kaybederken, diğerleri kriz sonucunda yeni ivme kazanıyor. Kazananlar arasında sağlık kümelenmesi içindeki neredeyse tüm gıda trendleri bulunuyor; bitkisel gıdalar, adil gıda ve sert yerel gibi trendler. Öte yandan, atıştırmalıkların ve “ürüne daha yakın olma” ihtiyacını ifade eden Meet Food gibi trendlerin gelişimi duraklıyor. Gıdayı sadece “tüketmek” değil – üreticilerle temas yoluyla – duyusal olarak deneyimlemek isteyen birçok insanın ihtiyacını ifade eden trendler, rmomentum kaybetmiş durumda. Sosyal mesafe gerekliliği, bu trendin önüne bazı engeller koymuştur – en azından kısa vadede.
“SEN NE YERSİN” – KİŞİLİKLERİMİZ VE YEME DAVRANIŞIMIZ GERÇEKTEN BAĞLANTILI MI? BU GELECEKTE NASIL İFADE BULACAK?
Son 30 yılda ürünlerin bolluğu ve geniş çeşitlilik, giderek daha fazla insanın kendi yeme kararlarını ailevi ve sosyal geleneklerden bağımsız olarak verebilme durumuna getirmiştir. Bu sebeple insanlar yeme alışkanlıklarını, dünya görüşlerine ve dünyada kendilerini nasıl gördüklerine göre seçmektedir. Sosyolog Günther Hirschfelder, yeme tarzlarının giderek yaşam tarzlarının yerini aldığına inanmaktadır. “Sen ne yersin” veya – bugün daha doğru bir şekilde birçok yeme tarzının belirli yiyecekleri dışladığı göz önüne alındığında (vegan, gluten veya laktoz içermeyen, paleo vb.) – “Sen ne yemezsin” gerçekten anlam taşımaktadır. Kriz döneminde bile, yeme davranışı kendi değerlerimizin bir ifadesi olmaya devam eder. Bu nedenle, maddi zorluklarla karşılaşmadığınız sürece kötüleşme eğilimi göstermez. Tabii ki, şu anda yaşam tarzınızı yalnızca sanal olarak – sosyal medya kanalları aracılığıyla – sunabilirsiniz.
Yazının almanca orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.